Rom

Varsågoda, mina ärofyllda vänner! Här kommer de efterlängtade bilderna från Rom. Enjoy!

Jag utanför hotellet.
Vi hade en nästan osmakligt ful tavla i vårt rum - med ett stort hål i mitten. Hur tänkte dem där? Dessutom hängde tavlan väldigt konstigt, bara uppspikad rakt upp och ner (eller dithängd på befintlig krok). Ute vid tunnelbanan stod en ko, och när jag fotade stod det passande nog en farbror och lutade sig mot den. Bilden i mitten föreställer E och S nere vid tunnelbanan.Santa Maria Maggiore - en av Roms vackraste kyrkor från 400-talet.

 

 

 

På väg in i Vatikanstaten - visste ni att de har ett eget postkontor med egna frimärken, egna registreringsskyltar på bilarna samt egen polis?

 

 

 

Inne på området - vi hade en superbra svensk guide som berättade en massa intressant medan vi vandrade omkring i muséerna.
Inne i muséet. Visste ni att torson i mitten är inspiration till Malmös egen Turning torso? Bilden till höger visar en ingång till påvens privata rum. Till vänster om dörren finns Sixtinska kapellet, målat av Michelangelo.

 

 

 

Utanför Peterskyrkan med vakter i traditionella kläder.

 

 

 

Inne i Peterskyrkan. Första bilden är ett minnesmärke över vår egen svenska drottning Kristina som konverterade till katolismen. Andra bilden föreställer den storartade kupolen; även den utformad av Michelangelo. Syftet med kupolen var att den skulle täcka Peterskyrkans stora tvärskepp. Sista bilden är på mig =)

 

 

 

Vi åkte hiss upp till kupolen. Först stannade vi till på insidan, sedan fick vi ta över trehundra trappsteg upp till toppen för att se utsikten.

 

 

 

Utsikt från kupolen. Sista bilden är på Peterskyrkan - taget lite längre ifrån.

 

 

 

Birgittaklostret - där svenska kyrkan har sitt säte i Rom.

Utanför Colosseum - som var mer återuppbyggt än vad jag trodde innan, det finns inte mycket kvar av det ursprungliga Colosseum. Några av tjejerna som var med på resan myntade ett uttryck - "Fake som Colosseum!"Inne på Colosseum - här utspelade sig de blodiga skådespelen under kejsar Titus tid år 80 e Kr.Här ser man var den yttre ringen av Colosseum har varit.

S och jag på bussen. H tar kort på sig själv och J och H tar kort på varandra.

San Giovanni in Laterano - Roms katedral för biskopsstiftet. Kallas även för "alla kyrkors moder". Den ursprungliga byggnades byggdes på 300-talet av Konstantin och har tidigare varit det huvudsakliga påvliga sätet. Bilden högst upp till höger påvisar även den tekniska utvecklingen i kyrkan.
Appia Antica. Till höger är en replika av vad som sägs vara Jesus fotavtryck.

 

 

 

Vi besökte även kristna katakomber. Vägen till höger är original från antikens Rom - Via Appia Antica.

 

 

 

Där hittade jag även en Eclipse-glass; jag köpte såklart Edward-glassen.

 

 

 

Palazzo Venezia. Byggnaden påbörjades 1455 och användes som Venedigs ambassad. På framsidan finns ett monument byggt för att hedra Italiens första kung Victor Emmanuell II; denna kallas "Bröllopstårtan" eller "Skrivmaskinen".

 

 

Bocca Della Varitá är det stora, antika stenansiktet och betyder Sanningens mun. Talar man osanning med handen instoppad i dess mun får man den avbiten. Andra bilden visar insidan av den medeltida kyrkan Santa Maria in Cosmedin där Sanningens mun finns placerad strax utanför.

H och jag på ett lejon vid torget Piazza del Popolo.

Spanska trappan med 138 trappsteg och med kyrkan Santissima Trinitá dei Monti.
Såhär såg A ut när han äntligen kom på vad volleybollyn i filmen Cast Away hette (vilket flitigt hade diskuterats i gruppen de senaste dagarna). Svaret är (trumvirvel) - Wilson!!!

Trevifontänen. Om man kastar ett mynt med höger hand över vänster axel och den hamnar i fontänen, betyder det att man kommer att återvända till Rom. Mitt mynt hamnade i fontänen.

Solnedgång över Rom. Ankan som symboliserade hela resan.


Kommentarer

OBS! Opassande eller kränkande kommentarer publiceras ej!

Det namn du förärats med:
Kom ihåg mig?

Din elektroniska brevlåda (publiceras ej):

Var håller du till?

Lämna ett tassavtryck: