Förra veckans organisationer

I tisdags åkte vi ut på landsbygden och besökte byn Ralegan Siddhi. Förr var byn fattig och inte särskilt välfungerade då det varken fanns medicinvård, skola eller tillgång till vatten. Byns manliga invånare hade stora alkoholproblem och kvinnorna ville ha en förändring. Anna Hajare var en man som tidigare bott i byn men åkt iväg och verkat som soldat när återvände till hembyn. Han insåg att det fanns mycket som behövde förändras och fick med sig kvninnorna i byn. De började med att upprätta enkla saker för att öka byns standard. Det första var att bygga ut templet. Sedan byggdes ett vattensystem och flertalet dammar för att tillvarata vattnet under regnperioden. Hajare arbetar mot korruption och följer de principer som Gandhi upprättade. Han tror på fred. I byn efterföljs till exempel inget kastsystem. Idag bor det 500 familjer i byn med totalt 2000 invånare. Byns tillvägagångssätt att öka standarden och välmåendet bland befolkningen har blivit en modell för andra byar. Genom att byn kan vara självförsörjande så har flödet ut till storstäderna minskat. Min uppfattning om byn är att den verkar ha utvecklats enormt under dessa år Hajare har verkat där; till att ha fri tillgång till vatten, skolor och så vidare.
Vi besökte ett gigantiskt, heligt träd i byggden.


Amanda och jag.


Jag och Anna Hajare.

I onsdags åkte vi i en mindre grupp till Observational home for girls,
ett hem för flickor som är övergivna, har en konliktfylld relation till föräldrarna eller har en kriminell bakgrund. Hemmet etablerades 1933. Flickorna som bor på hemmet är mellan 7-18 år gamla. Här får flickorna utbildning och ett tryggt hem tills de som kan återvänder hem. Andra får fosterfamiljer eller forslas vidare till andra organisationer. Organisationen arbetar terapeutiskt med både flickan och i vissa fall med hennes föräldrar. Besöket på det här hemmet berörde mig djupt. De mindre flickorna var i stort behov av uppmärksamhet och närhet och de slogs nästan för att få vara nära en. En annan mindre trevlig sak som vi upptäckte var den hierarki som råder i det indiska samhället; i det här fallet även bland barnen. Ett äldre barn i gruppen hade i uppgift att diciplinera de andra barnen så att de höll sig lugna och lydiga. Detta var något som upprörde mig. Samtidigt måste man förstå hela den kulturella kontexten; varför gör ett barn så? Förmodligen har hon ju blivit upplärd att vara sådan. Lakshmi maam försöker ständigt lära oss att förstå varför saker händer härnere men att det inte betyder att man måste acceptera alla typer av beteenden. Men verklighetsbilden blir sannerligen en annan härnere; det finns andra typer av problem här. Av sekretesskäl togs inga bilder på Observational home for girls.

I torsdags fick vi besöka S.O.S. barnbyar (Balgram). Om jag någon gång har tvivlat på att pengar verkligen kommer fram till sådana organisationer så behöver jag inte tvivla nu. Det var den finaste hemmet vi har varit på. Byn upprättades 1964. Den första fanns i Wien i Österrike och dess grundare heter Dr. Hermann Gmeiner. På S.O.S. barnbyar i Indien finns 20 hus där det bor 9-10 barn i vardera tillsammans med en husmoder. Alla barn går i skolan - inte i byn men ute i samhället; det finns tillgång till medicinsk vård och bibliotek i byn. Ett barn måste vara under åtta år för att flytta in i byn; flickor får stanna tills de är 18 år medan pojkar endast tills de är 14 år. Även här erbjuds stöd och terapi för de barn som behöver det. Det finns även mycket aktiviteter i byn som barnen kan delta i, såsom dans och karate.
Staty av Dr Hermann Gmeiner


Leksaker vi köpte till barnen.

Vi lekte med barnen.

I fredags var vi på SOFOSH - en adoptivbyrå som ligger vid ett av stadens sjukhus, Sassoon. SOFOSH är en förkortning på Society of friends of The Sassoon hospital. Sjukhuset är statligt, men SIFOSH är en privat organisation. SOFOSH startades 1964 med tanken att socialarbetaren skulle fungera som en länk mellan läkare och patient. Organisationen delades in i två sektioner; en för adoption (som startades senare 1973-1974) och en för patientvård. Alla på adoptionsavdelningen är socialarbetare. Till adoptionsavdelningen kommer barn som blivit övergivna. Det råder ett enormt stigma mot de kvinnor som får barn trots att de är ogifta vilket medför att många barn överges. SOFOSH kallar barnens tillstånd för social sickness, eftersom de hamnar på sjukhuset av andra skäl än sjukdom. SOFOSH tillhandlahåller adoption för barnen, även till utlandet. Många av "deras" barn har hamnat i Sverige, exempelvis. Deras förutsättning är att adoptera bort barnen innan de har hunnit fylla fem år. Numera försöker de få barnen adopterade i Indien och adopterar endast barnen till utlandet som sista utväg, då de anser att barnen behöver stanna i sin kultur. De separerar aldrig syskon eller tvillingar. Patientvården startades för att fattiga människor skulle få tillgång till gratis vård. Vården omfattar alla - vuxna som barn.
Kvinnan vi pratade med.Kommentarer
Postat av: Anna

Fina bilder vännen! Verkar som ni har det hur spännande som helst. Uppdatera mera :) puss på digSI!!

2011-02-09 @ 18:29:37
Postat av: Emelie Andersson

Hej gumman :) Ni ser ut att ha det hur bra som helst ju, jätte fina bilder :) Låter även som ni får lära er mycket spännande saker :) Här är det kallt igen, var ju lite plus grader ett tag men nu kom det igen. Jag går en tvådagars BBiC utbildning nu, det är intressant :) Hur varmt har ni det? Hoppas du har det toppen.

Pusss pusss <3

2011-02-09 @ 18:34:32
Postat av: Cia

Du ser kunglig ut i hatt! :-)

2011-02-09 @ 20:09:32
URL: http://www.mysecretwindow.se
Postat av: Fredrik S

Riktigt intressant att läsa om allt du får uppleva och härligt att se alla bilder.Det måste verkligen vara otroligt spännande att träffa alla människor du skriver om.Ha det toppen tjejen!

2011-02-09 @ 22:25:26
Postat av: Emma

Hej hopp. Lite halsningar fran Peru. Ni verkar ha det bra, laser din o amandas blogg nar jag far tid over. Vi har ocksa ett fullspackat schema och far se manga intressanta saker. Skot om er. Kram

2011-02-26 @ 00:58:16

OBS! Opassande eller kränkande kommentarer publiceras ej!

Det namn du förärats med:
Kom ihåg mig?

Din elektroniska brevlåda (publiceras ej):

Var håller du till?

Lämna ett tassavtryck: