"Den så kallade Kattungesäsongen..."

Nu tänker jag faktiskt skriva om ett ämne som berör mig djupt, gör mig ledsen och uppriktigt förbannad varje år vi den här tiden. Den så kallade kattungesäsongen är här.

Under sommarperioden springer än mer katter lösa; okastrerade, ovaccinerade och utan andra tester gjorda, som tillåts öka huskattspopulationen ytterligare. Att vi redan har problem med huskattsavel är en diskussion som ständigt återkommer.


Den bittra sanningen är att Katthemmen svämmar över av oönskade katter efter att ansvarslösa ägare inte kastrerar vare sig sin hona, som kommer hem dräktig, eller hane, som fortsätter para sig med flertalet okastrerade honor. Det kommer inte att dröja länge innan man finner kattungar i industriområden och vid vägkanten igen. Det är tyvärr ”säsong” för det nu.

Vad ska man göra med alla dessa kattungar som ingen vill ta ansvar för?


Jag vill sprida kunskap om kastrering, vaccinering samt id-märkning av sin katt.

En katt skall inte skiljas från sin mamma förrän vid 12 veckor ålder! Detta gäller enligt lag, vilket betyder att det är olagligt att skilja en kattunge från modern tidigare. Se Jordbruksverkets hemsida för mer information.

 

Att jag förespråkar kastrering har sin grund i att katter mår dåligt av att torrlöpa; att inte få para sig. Eftersom huskattmarknaden är ett så stort problem så finns det ingen anledning att låta sin huskatt para sig och öka den redan mättade marknaden.

Om alla började kastrera sina utekatter skulle problemet inte förekomma i samma utsträckning. Om huskattägare insåg att man inte obligatoriskt behöver ta en kull på sin söta katthona, skulle problemet minskas ytterligare.

 

Kattens status i samhället är lågt som det är. Man kan köpa huskattungar för 25 kr/tassen, som självfallet är ovaccinerade, obesiktade hos veterinär, saknar försäkring samt id-märkning. Några tester på föräldradjuren sker inte, ofta har ”uppfödaren” ingen som helst aning om vem fadern till kattungarna överhuvudtaget är.

Någon oansvarig ägare köper den söta kattungen till sina barn, som sedan lämnas vind för våg att klara sig själv vid sommarstugan när hösten nalkas.

 

Om det började ställas krav på all kattavel, det vill säga bötfälla de som inte följer de regler som Sverak redan innehar för raskattavel, skulle kanske huskatters mängd minskas. Huskatter skulle bara avlas om det fanns efterfrågan, och den numera mättade marknaden skulle förhoppningsvis tunnas ut en aning.


Kommentarer

OBS! Opassande eller kränkande kommentarer publiceras ej!

Det namn du förärats med:
Kom ihåg mig?

Din elektroniska brevlåda (publiceras ej):

Var håller du till?

Lämna ett tassavtryck: