Livets Skede

Häromdagen läste jag hos en bloggerska att hon alltid läser dödsannonserna i dagstidningen och sörjer en skvätt den avlidnes bortgång och de anhörigas förlust. Jag tycker att det är väldigt fint av henne.

Jag läser också alltid familjesidorna i tidningen, även här i Jönköping där jag egentligen inte känner en kotte. Glada födelsedagsbarn i alla åldrar ryms ofta på samma uppslag som nyfödda bebisar och dödannonser utfärdade av anhöriga i ett sista tecken på kärlek och vördnad. Jag blir alltid smått bitterljuvt melankolisk över familjesidan med dess blandning. Tänk att man på ett uppslag kan fylla livets skede på detta sätt; från dess början till dess ändpunkt.

När unga människor förolyckas eller avlider
efter en lång tid av sjukdom är det självfallet tragiskt. Men annars har min syn på döden ändrats markant de senaste åren, särskilt under den tid då jag arbetat inom äldrevården (jag har några år på nacken nu).
När min farmor avled för över ett år sedan sörjde jag; samtidigt insåg jag att hon var en gammal dam på nästan 93 år och sjuk sedan några år tillbaka, vilket fick mig att tänka på livets slut ur hennes synvinkel. Kanske var döden en befrielse för henne? Kanske längtade hon efter att få gå ur tiden och påbörja en annan, som vi anhöriga vet föga om? Sorgen blev med denna tankegång mycket lättare att bära helt plötsligt. Farmor hade ju fått leva ett rikt och långt liv med sina barn och barnbarn omkring sig, samt även hunnit med att se några fåtal barnbarnsbarn,

Eftersom jag har betraktat döden på nära håll inom mitt arbete samt sett den naturliga processen i slutskedet av livet, vågar jag på mig att säga döden kan vara frigörande och även fin på många sätt. När gamla människor får avsluta sitt liv på det sett naturen från början har avsett behöver inte döden innebära en bottenlös, djup sorg för oss runt omkring. Därav menar jag absolut inte att man inte får sörja, en människas sorg är personlig och privat; något som ingen annan får styra över.

Kommentarer
Postat av: Angelica

Nu ska jag vara lite nördig och citera Dumbledore från Harry Potter-böckerna, men det är ett bra citat! "Döden är inte slutet, bara nästa stora äventyr." :)

2009-08-25 @ 09:25:09
URL: http://cockblocker.blogg.se/
Postat av: Bettan

Jag håller med om att döden kan vara fin!

När jag ibland säger det till någon så tror dom att jag tappat vettet totalt, men jag har varit med vid ett par tillfällen och ser det inte längre som läskigt.

Sedan är stunden efter otroligt värdefull då man får ta farväl i lugn och ro trots att jag har varit otröstlig, men jag har bevarat dessa stunder inom mig och sett det som en ynnest att fått varit med.

Kram

2009-08-25 @ 12:46:38
URL: http://coolbettan.blogg.se/

OBS! Opassande eller kränkande kommentarer publiceras ej!

Det namn du förärats med:
Kom ihåg mig?

Din elektroniska brevlåda (publiceras ej):

Var håller du till?

Lämna ett tassavtryck: