Till Gram Mangal och tillbaka igen...

Ursäktar frånvaron med att ha varit bortrest igen, någonstans i vildmarken utanför Mumbai, och har således inte haft någon tillgång till internet. Men nu är jag tillbaka i Pune efter en halvdags resande med både tåg och buss.

Vi har besökt organisationen Gram Mangal som arbetar med att utbilda stamfamiljer (kallad tribal) ute i vildmarken. De har helt enkelt slagit upp en skola där så att barnen ska få möjlighet till utbildning. Den stammen vi besökte heter Warli. Stamfamiljerna lever väldigt enkelt; de har sin egen kultur, sina egna seder och sin egen konst. Vi har fått se hur de gör byggnadsmaterial till hus, deras traditionella danser och hur de lever i övrigt.

En natt fick vi till och med möjligheten att sova över hos en tribalfamilj om vi ville. Jag och Madde valde att sova kvar. Familjen var jättefin på alla sätt och vis; vi åt med dem, de ritade tribalteckningar till oss och vi försökte lära ut respekrive språk till varandra. Vet ni att myra heter mungi på maharati?

På morgonen när vi vaknade kom pappan
i familjen till oss och gav oss en varsin pinne. Vi tog frågande emot den. Madde trodde att vi skulle jaga bort kycklingarna med den, men pappan demonstrerade att vi skulle gnugga tänderna med pinnen. Senare fick vi veta att pinnen består av ett speciellt trädslag som man ska tugga på. Detta är ett väldigt gammalt sätt att sköta tänderna på här i Indien.

Jag har försökt ladda upp bilder, men det går segt idag.

Namaste!

Kommentarer

OBS! Opassande eller kränkande kommentarer publiceras ej!

Det namn du förärats med:
Kom ihåg mig?

Din elektroniska brevlåda (publiceras ej):

Var håller du till?

Lämna ett tassavtryck: